Reclame, een stukje geschiedenis

Reclame is een vorm van communicatie. Het woord 'reclame' is afkomstig van het Latijnse woord 'reclamare', dat hard schreeuwen betekend.

In de tijd van de Romeinen werd al reclame gemaakt. Rond 1900, in de tijd van de gildes, werden de koopwaar door een stadsomroeper luidkeels onder de aandacht gebracht. In 1844 vestigde zich in Rotterdam het eerste “advertentiebureau“ met de naam Nijgh en Van Ditmar. Zij zijn begonnen met het uitgeven van een handels-, nieuws- en advertentieblad.

Rond 1850 was het industrialisatieproces in volle gang. Er ontstond massaproductie waardoor ook het maken van reclame noodzakelijk werd. In het stadsbeeld was reclame duidelijk aanwezig: schuttingen, aanplakzuilen en gevels hingen vol met, door kunstschilders gemaakte, affiches. O.a. Philips, Van Houten chocolade en Verkade maakten gebruik van deze manier om reclame te maken.

Tijdens de tweede wereldoorlog kwam een groot Nederlands bedrijf, reclamebureau ‘Remaco’, in Duitse handen. De affiches moesten plaats maken voor Duitse propaganda. In 1944 kwam het economische leven stil te staan. Er viel niets meer te adverteren.

Het maken van reclame kwam in een enorme opmars na de tweede wereldoorlog. Dit kwam mede door de komst van zelfbedieningswinkels. De potentiële klant moest d.m.v. ideale plaatjes, pakkende teksten en sprekende kleuren nieuwsgierig worden en verlangen naar een product. Zo ontstonden marketing en nieuwe manieren van reclame maken.

De ontwikkeling staat ook tegenwoordig niet stil. De concurrentie wordt groter en de invloed van internet en Social media zijn enorm. De materialen veranderen en de technieken ontwikkelen zich razend snel.

Reclame heeft zich een plaats in onze samenleving verworven en niemand kan er meer omheen.

Wij, van BOTER I maakt reclame, helpen je om onderscheidend en bijzonder te zijn !

+31 592 261 057
boter@maaktbijzonder.com
KvK nummer 04085886
BTW: NL8185.99.650.B01
Nederland
2022
Illustraties: Angélique Boter
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram